CERTIFICATION REQUIREMENTS

Sport Coach Trained Requirements: (Can be taken any order)

FOUNDATIONS OF COACHING (FOC)

SPORT COAC

BC ATHLETICS

- theory of Sport and Club Coach
- online over 2x 3hr live sessions
- Find courses here

NCCP

- Pre-reqs e-learnings to FoC
 - Long Term Athlete Development (75 min)
 - Emergency Action Plan (20 min)

SPORT COACH TECHNICAL (THIS COURSE)

MAKE ETHICAL DECISIONS (MED)

- Online or in Person through viaSport
- Discounted online with BCA

Requirements to be Sport Coach "Certified": complete both Sport Coach and MED Evaluations (info here).

REGISTRATION

<u>Register Here</u>

Registration Fees (+GST)

For BCA COACH Members: \$150.00

For non-BCA coach Members: \$175.00

Late Fees (after DATE): \$25

• You will NOT need a coach membership through BCA - a coach membership WILL give you a discount on this and future NCCP courses if you complete your membership PRIOR to registration.

• Already have a BCA COMPETITIVE or ASSOCIATE member? Contact cristi.lundman@bcathletics.org to upgrade your membership BEFORE REGISTERING.

Not yet a member?: <u>Sign up for a membership!</u>

This course requires an NCCP #. Register for one for free here.



For more information for on coach education visit https://www.bcathletics.org/Coaches/Education/ or contact kala.stone@bcathletics.org



National **Coaching Certification** Program





CLEMENT TRACK, MINORU PARK RICHMOND

Schedule

Day 1 (9:00am – 5:00pm) 8 hrs					
9:00am-9:15am	15 min	Introduction	Track		
9:15am-10:00am	45 min	Review Physical Literacy and LTAD			
10:00am-12:00pm	2 hours	Technical: Run (sprints, hurdles, endurance) + Wheel			
Lunch (please bring your own)					
12:45pm – 3:00pm	2 hr 15 min	Technical: Run (sprints, hurdles, endurance) + Wheel	Track		
3:00pm – 5:00pm	2 hrs	Technical: Jumps (Long jump and Triple Jump)			

Day 2 (9:00am – 5:00pm) 8 hrs					
9:00am – 9:15am	15 min	Check in	Track		
9:15am – 11:30 am	1hr 15	Technical: Jumps (high jump)			
Lunch (please bring your own)					
12:15pm – 3:30pm	3hr 15	Technical: Throws (shot put, discus and javelin_	Track		
3:30pm – 4:30pm	1 hr	Strength (Intro to body weight circuit medicine ball and			
		plyometrics)			
4:30pm – 5:00pm	30 min	Wrap up			

Please bring pen, paper and dress to participate in activity



For more information for on coach education visit https://www.bcathletics.org/Coaches/Education/ or contact kala.stone@bcathletics.org



National **Coaching Certification** Program