NCCP SPORT COACH TRACK & FIELD



Victoria, BC Jan 18-19th, 2019

LOCATIONS

Oak Bay Secondary School

AN INTRODUCTION TO TRACK & FIELD

This course teaches the basic skills of all events in track and field. It is ideal for the generalist coach that may be coaching introductory-intermediate level athletes in multiple events, often in a school or club, at a junior high —high school level. This course will start you on your way to becoming a Certified Athletics Competition Introduction Coach with the National Coaching Certification Program (NCCP).

Learning Facilitator: Amber Gilbert, Master Learning Facilitator, Certified Level 3 Coach

_		•					
v	\mathbf{a}	TIC	•	•	+1	^	n
П	eg	46	141	а	u	U	

Registration Fees (+GST)

Regular - \$150.00

This course requires a BCA Coach Membership (65.00+GST*).

- If you do not have one you can sign up with your course registration.
- *If you are already a BCA member but not a coach member, contact <u>Sam.Collier@bcathletics.org</u>. You will not pay more than your highest membership fee; the cost will be the difference of your current membership and the coach membership

Visit www.bcathletics.org/Membership/ for more information

This is an **NCCP course and requires an NCCP #.** You can register for one for free here: https://thelocker.coach.ca/

Brief Schedule

SATURDAY

- 8:00am 11:30am (Classroom): Welcome; Safety and EAP;
 Long Term Athlete Development, Energy Systems
- 11:30am 12:00pm: Lunch
- **12:00pm 5:00pm (Gym):** Sprint/Hurdles, Endurance, Strength

<u>SUNDAY</u>

- 9:00am 11:30 am (Classroom): Teaching and Learning,
 Planning a Practice Part 1
- 11:30 12:00 Lunch
- 12:00 5:30 (Gym): Jumps, Throws, Strength, Planning a Practice Part 2

Coaches are responsible for their own lunch.

Please come prepared to be active.

More information will be sent to participants in the week leading up to the course.

Register Here: www.trackiereg.com/SCvictoria2020





NCCP SPORT COACH TRACK & FIELD



Victoria, BC *Jan 18-19th, 2019*

LOCATIONS

Oak Bay Secondary School

Online Pre course: 15 min Emergency Action Plan (EAP) e-learning . Please complete an EAP and bring to the course to review. https://thelocker.coach.ca/onlinelearning#EAP-E

FULL SCHEDULE

Saturday (8:00am – 5:00pm) 8hrs						
8:00am – 8:30am	30 min	Introduction and Role of Coach	Classroom			
8:30am – 10:00am	90 min	LTAD				
10:00am – 10:30am	30min	Energy Systems				
10:45am – 11:30pm	45 min	Safety and EAP				
Lunch (please bring your own)						
12:00pm – 3:00pm	3hrs	Sprints Technical Module	Gym			
3:00pm – 4:30pm	90 min Endurance Technical Module					
4:30pm – 5:00pm	30 min	Strength Part 1				

Sunday (9:00am – 5:30pm) – 8.5hrs						
9:00am – 10:30am	90 min	Teaching and Learning	Classroom			
10:30am – 11:30pm	60 min	Planning a Practice Part 1: Sprints and Endurance				
Lunch (please bring your own)						
12:00pm – 2:30pm	2.5 hrs	Jumps Technical Module and Strength	Gym			
2:30pm – 4:30pm	2:30pm – 4:30pm 2 hrs Throws Technical Module and Strength					
4:30 – 5:30pm	60 min	Planning a Practice Part 2: Jumps and Throws				

NOTES: Bring clean indoor shoes for the gym and track, a water bottle, and lunch



