

CLASSROOM: Oak Bay Recreation Centre TRACK: Oak Bay Secondary School

AN INTRODUCTION TO TRACK & FIELD

This course teaches the basic skills of all events in track and field. It is ideal for the generalist coach that may be coaching introductory-intermediate level athletes in multiple events, often in a school or club, at a junior high –high school level. This course will start you on your way to becoming a Certified Athletics Competition Introduction Coach with the National Coaching Certification Program (NCCP).

Learning Facilitator: Amber Gilbert, Master Learning Facilitator, Certified Level 3 Coach

| m (Classroom): Welcome; Safety and EAP; |
|---|
| |
| |
| rning; Long Term Athlete Development |
| : Lunch |
| Track): Technical Modules: Sprints, |
| irance |
| |
| |
| m (Track): Technical Modules: Jumps, |
| |
| ch |
| room): Strength, Planning a Practice |
| |
| ble for their own lunch. |
| |

BONUS! MAKING ETHICAL DECISIONS:

This an optional course that will be offered FREE for coaches taking the course. It is required for full "trained" NCCP status. Without it, coaches will be considered "in training".

Friday Sept 27th: 5:30 – 9:30
Location: Oak Bay Recreation Centre
Fee: Free for coaches taking this Sport Coach; \$20.00 for BCA members not in this course; \$50.00 for non-BCA Members



For more information for on coach education visit https://www.bcathletics.org/Coaches/Education/ or contact jennifer.brown@bcathletics.org





FULL SCHEDULE

CLASSROOM: Oak Bay Recreation Centre TRACK: Oak Bay Secondary School

| Friday (5:30pm – 9:30pm) 4hrs (Optional) | | | | | | |
|--|-------|------------------------------------|----------------|--|--|--|
| 5:30pm – | 4 hrs | Making Ethical Decision (OPTIONAL) | Classroom | | | |
| 9:30pm | | | Discovery Room | | | |

| Saturday (8:00am | – 6:00pm) 9 | hrs | |
|-------------------|-------------|----------------------------------|--------------------------------|
| 8:00am – 8:30am | 30 min | Introduction and Role of Coach | Classroom SportsView Lounge |
| 8:30am – 9:00am | 30 min | Safety and EAP | |
| 9:00am – 10:30am | 90 min | Teaching and Learning | |
| 10:45am – 12:00pm | 75 min | LTAD | |
| | | Lunch (please bring your own) | |
| 12:45 – 1:15 | 30 min | Energy Systems | Track |
| 1:15pm – 4:20pm | 3hr05 | Sprints/Hurdles Technical Module | |
| 4:30pm – 6:00pm | 90 min | Endurance Technical Module | |

| Sunday (8:00am – 5:00pm) – 9hrs | | | | | |
|---------------------------------|----------|-------------------------|-------------------|--|--|
| 8:00am – 10:30am | 2 hrs 30 | Jumps Technical Module | Track | | |
| 10:45am – 12:30pm | 1 min 45 | Throws Technical Module | | | |
| Lunch (please bring your own) | | | | | |
| 1:00pm – 2:30pm | 90 min | Strength | Classroom | | |
| 2:45pm – 4:45pm | 2 hrs | Planning a Practice | SportsView Lounge | | |
| 4:15pm – 5:00pm | 15 min | Wrap-up | | | |

NOTES:

- Bring clean indoor shoes for the gym and track
- Don't forget water bottles and lunch



For more information for on coach education visit https://www.bcathletics.org/Coaches/Education/ or contact jennifer.brown@bcathletics.org

